Doelgroepen

Kinderen

Neurofeedback is zeer geschikt voor de behandeling van diverse klachten bij kinderen. Veel onderzoeken hebben de werking van neurofeedback bij kinderen met ADHD en autisme aangetoond. Ook bij o.a. dyslexie, leerstoornissen, stotteren en Gilles de la Tourette kan neurofeedback worden ingezet. Veel voorkomende klachten die met neurofeedback worden behandeld bij kinderen hebben betrekking op aandacht– en concentratiestoornissen.

 

Een positieve therapie

Neurofeedback is een positieve, pijnloze behandeling. Kinderen vinden het interessant om hun eigen hersenactiviteit te zien tijdens de QEEG-meting. Tijdens de neurofeedbackbehandeling worden animaties op de computer gedaan, die reageren op de hersenactiviteit. Behalve animaties kan de neurofeedback ook gedaan worden met behulp van een dvd, die het kind zelf mag uitzoeken. Kinderen moeten zich goed concentreren om de film te kunnen blijven zien, dit vormt de positieve feedback die nodig is voor neurofeedback. Deze manier van behandelen is voor veel kinderen leuk om te doen.

 

Deze link geeft uitleg aan kinderen en de mogelijkheid om een hersenspel te spelen.

 

Ouderen

Het ouder worden gaat vaak gepaard met een slechter geheugen en concentratieproblemen. Uit onderzoek is gebleken dat deze veranderingen voor een deel kunnen worden voorkomen en klachten kunnen worden verminderd door neurofeedback. Diverse studies hebben aangetoond dat veroudering van de hersenen samengaat met veranderde activiteit van de hersenen. Het blijkt dat oudere hersenen af en toe informatie langzamer verwerken. Door neurofeedback leren de hersenen informatie sneller te verwerken. 

Dementie wordt vaak geassocieerd met ouderdom, maar het is geen onvermijdelijk gevolg van ouderdom. De meeste 65-plussers functioneren verstandelijk gezien goed. Alleen zijn bepaalde cognitieve capaciteiten minder goed dan in de ‘jonge jaren’, wat een heel natuurlijk proces is.

Dementie is de verzamelnaam voor verschillende hersenziektes waarbij de verstandelijke vermogens (bv. geheugen en taal) achteruit gaan. Er zijn veel vormen van dementie en er zijn ook aandoeningen waarbij bepaalde symptomen van dementie voorkomen. De bekendste vorm van dementie en meest voorkomende (70% ) is de ziekte van Alzheimer. Voorbeelden van andere aandoeningen waarbij dementie kan optreden zijn de ziekte van Parkinson, de ziekte van Huntington en aids.

In de meeste gevallen is het eerste symptoom van dementie de geheugenproblemen. In het begin tast dementie het kortetermijngeheugen het meest aan. Later breiden de problemen zich ook uit over het lange termijngeheugen. Het opnemen van nieuwe informatie lukt niet meer, en er ontstaan problemen met lezen, praten, schrijven en rekenen. Zelfstandig handelen en het nemen van initiatieven worden bemoeilijkt en raken onder het vroegere niveau.

Dementie gaat veelal gepaard met afwijkende activiteit van de hersenen. In het beginstadium van dementie is neurofeedbacktraining mogelijk. De gevolgen van dementie, zoals geheugenverlies, kunnen hierdoor tijdelijk worden verminderd. Het is op dit moment echter niet bekend in welke mate neurofeedback het ziektebeeld kan beïnvloeden. Een mogelijk voorstadium van dementie, wat Mild Cognitive Impairment (MCI) genoemd wordt, kan ook met neurofeedbacktraining worden behandeld.

Neurofeedback bij gezonde personen (Optimal Performance training)

Bij Optimal Performance training gaat het om het verbeteren van de prestatie. Dit kan een fysieke of mentale prestatie zijn maar meestal gaat het om een combinatie. In de sport bent u gewend dat een trainer of coach van de sportclub u begeleidt om het beste uit uzelf te halen. Het lijf wordt getraind om net een beetje extra te kunnen geven. Om dit proces te ondersteunen kunt u uw hersenen trainen omdat het brein het lijf aan stuurt tot presteren. Deze aansturing kunt u door middel van neurofeedback verbeteren en verscherpen. Hierdoor kunt u op het moment dat het nodig is de best mogelijke prestatie leveren. In de topsport en in het uitoefenen van muziek en dans op hoog niveau, is de meerwaarde van Optimal Performance training in de praktijk al bekend en ook door wetenschappelijk onderzoek aangetoond. Maar ook als u niet een plek op de Olympische Spelen of op een WK ambieert, heeft het zin om een Optimal Performance training te doen als u het beste uit uzelf wilt halen. Neurofeedback zal dit proces ondersteunen. Daarnaast is een belangrijke reden dat op deze wijze blessures kunnen verminderen doordat het brein leert om op ontspannen wijze topprestaties te leveren.

Resultaten en effectiviteit

  • Aandacht
  • Geheugen
  • Reactietijden
  • Procedureel leren
  • Gemoedstoestand
  • Sportvaardigheden
  • Cognitief functioneren bij ouderen
  • Creativiteit
  • Sportprestaties

Kwaliteitszorg & apparatuur

BMC heeft kwaliteit hoog in het vaandel staan. Dit geldt voor het gehele BMC concept van apparatuur tot behandelprotocollen en van therapeuten tot praktijken. Klik hier voor informatie.

Nieuws en agenda

Hier komen nieuwtjes met betrekking tot Neurofeedback.

Vergoeding

Vaak wordt (een deel van) de kosten vergoed vanuit de aanvullende verzekering voor alternatieve geneeswijzen. Meer informatie over tarieven en vergoedingen.

Meer informatie ontvangen of een afspraak maken?

Neem contact op